Skip to content
Şeker Hastaları Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeli?
Şeker hastaları oruç tutarken şeker düşmesi, şeker yükselmesi, vücudun aşırı susuz kalması ve toplardamarlarda pıhtılaşma gibi çeşitli risklerle karşı karşıyadır. Bu nedenle kullanılan ilaçların dozları ve saatlerinin düzenlenmesi, beslenmeye bu dönemde daha bir özen gösterilmesi gerekiyor. Bunun için dikkat edilmesi gereken şeyler şunlardır:
-İftarda tek seferde çok büyük porsiyonlu yemek yememek. Bu şekilde hem kilo kontrolü daha kolay olur hem de iftar sonrası kan şekerinde aşırı bir yükselmeye yol açılmamış olur.
-İşlenmiş şeker tüketimini azaltmak da kan şekerindeki yükselmeleri önler.
-İftar ve sahur arasında çok sık birşeyler atıştırmamak.
-Yemeği özellikle de iftar yemeğini yavaş yemek çok önemli, çünkü beynimizin doyma sinyallerini alması 30 dakikada olur, hızlı yemek fazla yemek yemeye neden olur.
-Mutlaka sahura kalkılmalı, sahursuz oruç tutmak şeker hastalarında gün içinde şeker düşmesine neden olabilir.
-Kızartma tüketiminden kaçınmak gerekir.
-İftar ve sahur arasında yeterli su tüketimi de çok önemlidir. Şekerli içecekler, şerbetler, kola, hazır ya da evde yapılmış meyve sularından kaçınılması gerekir. Çay ve kahvenin de sahurda yoğun tüketilmesi vücudun su kaybetmesine neden olacağı için az tüketmekte fayda var.
Ramazanda egzersiz de tamamen bırakılmamalıdır. Yoğun ağır egzersizden kaçınılmalı ama hafif tempolu yürüyüş gibi fiziksel aktivitelere devam edilmeli.
Oruçlu iken kan şekeri ölçümü yapmanın orucu bozduğuna dair yanlış bilgi sahibi olunabiliyor. Aksine bir diyabet hastasının orucu güvenle tutabilmesi için şeker ölçümü yapması çok önemlidir. Şeker ölçümü ile hem yüksek şekerin hem de şeker düşmesinin önüne geçilebilir.
Şekerin ne sıklıkta ölçüleceği şekerin tipine ( Tip 1 diyabet, Tip 2 diyabet) kullanılan ilaçlara göre belirlenmesi gerekir.
Düşük riskli grupta bulunan hastaların günde bir veya iki defa ölçüm yapmaları yeterlidir. Yüksek riskli hastalara ( örneğin insülin veya sülfonilüre grubu şeker düşürücü ilaç kullananlar) yedi noktalı şeker ölçümü yapmalarını öneriyoruz. Bunlar sahurda sahur öncesi, sabah kalkınca, gün ortasında, öğleden sonra, iftar öncesi, iftardan iki saat sonra ve kendini iyi hissetmediği her vakit ölçüm yapılmalı. Kan şekerinin 70 in altına düşmesi veya 300 ün üzerine çıkması durumunda orucun bozulması önerilir.
Ramazanda beslenme ve egzersiz önerileri ve düzenli kan şekeri takibi ile oruç tutmak çok daha emniyetlidir. Pandemi döneminde daha yaygın kullanmaya başladığımız teletıp ( videoklinik) uygulamaları sayesinde de hasta hekimi ile kolayca iletişime geçerek oluşabilecek sıkıntılar daha kolay çözülebilir.
Pandeminin bittiği ve sağlıklı bir şekilde bir araya gelebildiğimiz günler dileğiyle…