OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ)
Osteoporoz, kemiklerin zayıflamasına ve kırılgan olmasına neden olur, kemikler o kadar kırılgan olur ki, bir düşme ve hatta eğilme veya öksürme gibi çok hafif stresler kırılmaya neden olabilir. Osteoporozla ilişkili kırıklar en sık kalça, el bileği veya omurgada görülür.
Kemik, sürekli yıpranan ve yenilenen canlı bir dokudur. Osteoporoz, kemik yıkımının kemik yapım hızına yetişemediğinde ortaya çıkar.
Osteoporoz, sadece kadınları etkilemez, her ırktan kadın ve erkeği etkiler. Ancak beyaz ve Asyalı kadınlar-özellikle menopoz sonrası kadınlar en yüksek risk altındadır. İlaçlar, sağlıklı beslenme ve yürüyüş, ağırlık kaldırma gibi egzersizler kemik kaybını önlemeye ve zaten zayıf olan kemikleri güçlendirmeye yardımcı olur.
SEMPTOMLAR
Kemik kaybının erken aşamalarında genel olarak hiçbir belirtisi yoktur. Ancak kemikleriniz osteoporoz nedeniyle zayıfladıktan sonra, aşağıdakileri içeren belirti ve semptomlarınız olabilir:
  • Kırık veya çökmüş bir omurun neden olduğu kronik sırt ağrısı
  • Zamanla boyda kısalma
  • Eğik/kambur bir duruş
  • Beklenenden çok daha kolay kırılan bir kemik
NE ZAMAN BİR DOKTORA GÖRÜNMELİ?
Erken menopoza girdiyseniz, çeşitli nedenlerle kortizonlu ilaçlar kullandıysanız veya aile bireylerinden birinde kalça kırığı varsa, osteoporoz şüphesiyle endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları kliniğine başvurabilirsiniz.