Akromegali, hipofiz bezinin aşırı miktarda büyüme hormonu üretmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Erişkinlerde el, ayak ve yüz kemikleri büyür.
Nadir görülen bir hastalıktır. Belirtiler uzun yıllar içerisinde geliştiği için kişi kendisinde olan değişiklikleri genelde fark etmez. Büyüme hormonu sadece kemikleri değil pek çok başka dokuyu da etkilediği için yaşamı tehdit eden bazı komplikasyonlara yol açar.
Ellerdeki ve ayaklardaki büyüme yüzüğün dar gelmesine, ayakkabı numarasının artmasına yol açar. Yüzde ise çenenin büyüyerek öne doğru çıkmasına, dişler arasında boşluk oluşmasına, burunda ve dudaklarda kalınlaşma ile kendini belli eder. Değişiklikler öyle yavaştır ki, kişi ancak eski fotoğraflarına bakınca fark eder.
Bunun dışında deride yağlanma, aşırı terleme, yorgunluk, eklem ağrısı, seste kalınlaşa, uyku apnesi (uykuda nefesin durması), baş ağrısı, görme bozukluğu gibi başka belirtilere de yol açar.
Tedavi edilmediği takdirde yüksek tansiyon, şeker ve kolesterol yükselmesi, kalpte büyüme, guatr, çeşitli organ kanserleri, görme kaybı, karpal tünel sendromu gibi ciddi sağlım problemlerine yol açar ve yaşam süresini kısaltır. Farkındalığın artması ile daha erken tedavi şansı elde edilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir