POLİKİSTİK OVER SENDROMU
Polikistik over sendromu (PKOS), doğurganlık çağındaki kadınlarda yaygın olarak görülen bir hormonal bozukluktur. PKOS’lu kadınlar, adetlerde gecikme veya hiç adet olamama, veya aşırı yüksek erkeklik hormonu (androjen) seviyelerine sahip olabilir. Yumurtalıklarda çok sayıda küçük kist geliştirebilir ve yumurtalıklar düzenli olarak yumurtlamayabilir.
PKOS’un kesin nedeni bilinmemektedir. Kilo vermek, erken teşhis ve tedavi, tip 2 diyabet ve kalp hastalığı gibi uzun vadeli komplikasyon riskini azaltır.
SEMPTOMLAR
PKOS’un belirti ve semptomları genellikle ergenlik döneminde ilk adet dönemi civarında gelişir. Bazen PKOS,  ciddi kilo alımı sonrasında da gelişebilir.
PKOS’un belirti ve semptomları değişiklik gösterir. Aşağıdaki belirtilerden en az ikisini taşıyorsanız PKOS tanısı konulur:
  • Düzensiz adet dönemleri. Seyrek, düzensiz veya uzun süreli adet döngüleri PKOS’un en yaygın belirtisidir. Örneğin, yılda dokuz defadan daha az adet olmak, adet dönemleri arası sürenin 35 günden fazla olması,
  • Aşırı androjen. Yüksek erkeklik hormonu seviyeleri,  yüzde ve vücutta kıllanma artışı (hirsutizm) ve bazen şiddetli akne ve erkek tipi kellik gibi fiziksel belirtiler,
  • Polikistik yumurtalıklar. Yumurtaları çevreleyen foliküller içeren büyümüş ve sonuç olarak düzenli olarak çalışmayan yumurtalıklar,
PKOS belirtileri ve semptomları, obezlerde genelde daha şiddetlidir.
NE ZAMAN BİR DOKTORA GÖRÜNMELİ?
Adet dönemlerinizle ilgili endişeleriniz varsa, kısırlık yaşıyorsanız veya aşırı hirsutizm (tüylenme), akne ve erkek tipi kellik gibi aşırı androjen belirtileriniz varsa endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları kliniğine başvurmalısınız.