OBEZİTE
Obezite vücutta aşırı yağ birikmesi ile seyreden karmaşık bir hastalıktır. Obezite sadece estetik bir problem değildir. Kalp hastalığı, diyabet, yüksek tansiyon ve bazı kanserler başta olmak üzere pek çok hastalığa neden olur.
Genetik metabolik ve hormonal etkiler olsa da, obezite sıklıkla günlük aktivitelerle harcayabileceğimizden daha fazla enerji almamızdan kaynaklanır.
Yüksek kalorili yiyecekler, fast food, şekerli içecekler doyma hissinin daha geç oluşmasına ve daha kısa sürede yeniden acıkmaya neden olur.
Az miktarda bile olsa kilo verilmesi obezite ile ilgili hastalıkların azaltılmasında etkili olur. Bu nedenle yalnızca yemeklerimizi düzenleyerek,  günlük hareketimizi arttırarak bile kilo vermeye başlayabiliriz.
OBEZİTE ÖNLENEBİLİR Mİ?
Şu an obezite sınırında, fazla kilolu ya da normal kilolu olsanız da yapacağınız birkaç küçük değişiklikle kilo alımının önüne geçebilirsiniz:
Günlük fiziksel aktivite: Haftada 150-200 dk hızlı tempolu yürüme veya yüzme
Sağlıklı beslenme: Daha düşük kalorili, besin değeri yüksek, sebze, meyve, tam tahıl gibi yiyecekler tüketin. Ara sıra küçük kaçamaklar yapsanız da genel olarak bu alışkanlığı sürdürün. 3 ana öğün ve ara öğün tüketmeye çalışın.
Yeme günlüğü: Yediklerinizi miktarları ile ve o sırada açlık hissinizin derecesi ile birlikte not almaya çalışın.
Düzenli tartılın: Haftada 1 kez düzenli olarak tartılan insanlar verdikleri kiloyu korumada daha başarılılar. Artış henüz küçük miktarlarda iken tedbir alabilirsiniz.
Tutarlı olun: Hafta içi, hafta sonları ve tatil ve tatil günlerinde mümkün olduğunca sağlıklı kilo planınıza bağlı kalmak, uzun vadeli başarı şansınızı artırır.
VÜCUT KÜTLE İNDEKSİ NEDİR?
Vücut kütle indeksi, kişinin kilosunun ağırlığına oranla ölçülmesi olarak tanımlanabilir. Farklı bir deyişle kişinin kilogram cinsinden ağırlığının, metre cinsinden uzunluğunun karesine bölünmesiyle elde edilir.
DÜNYA SAĞLIK TEŞKİLATININ VKİ’YE GÖRE OBEZİTE SINIFLAMASI:
18,5 altı18,5-2525-3030-3535-4040 üstü
ZAYIFNORMAL KİLOLUFAZLA KİLOLUTİP 1 OBEZTİP 2 OBEZMORBİD OBEZ
Ayrıca 40 ve üzeri değerler genel olarak morbid obezite (ileri derecede obez) olarak tanımlansa da, ek olarak şu şekilde de ayrılabilmektedir:
  • 50 ve üzeri: Süper obez
  • 60 ve üzeri: Süper süper obez
Vücut kütle indeksi hesaplamasında yağ oranı, vücut tipi, yağ ve kas dokusu gibi etmenler yer almaz. Bu nedenle, uzmanlar obezite hesaplamada vücut kütle indeksi ve bel çevresinin ölçümü dışında, metabolizma hızı ölçümü ve detaylı vücut analizleriyle de kişinin obezite sorunu hakkında daha ayrıntılı bilgi elde ederler.