Hipotiroidi (tiroidin az çalışması) gebelik öncesi karşılaşılabilecek en önemli tiroid sorunlardan biridir. Gebelikte hipotiroidi hem anne için hem de bebek için riskli olabilmektedir. Bebek 24. haftada yeterli miktarda tiroid hormonu sentezlemeye başlar. Bu nedenle ilk 24 haftada bebek hipotiroididen daha fazla etkilenir. Yine de 24. haftadan sonra da bebek annenin tiroid hormonlarına ve iyota ihtiyaç duyar.
Ağır hipotiroidi bebekte kretenizm denilen büyüme geriliği, zekâ geriliği ve nörolojik bazı durumlarla seyreden bir hastalığa yol açarken hafif düzeylerdeki hipotiroidi de beyin gelişiminde ve bebeğin zekâ düzeylerinde azalmaya ve düşüklere neden olabilmektedir.
Bu nedenle gebelik planlayan kadınların, öncesinde tiroid hormonlarına bakılması ve Hashimoto tiroiditi açısından değelendirilmesini öneriyoruz. Hipotiroidi varlığında gebelik planlı olmalıdır ve gebelik boyunca 4 haftada bir (gerektiğinde 3 haftada bir) tiroid hormonlarına bakılarak ilaç düzeylerinin ayarlanması hem anne için hem de bebek sağlığı için çok önemlidir. Doğum sonrası da ilaç dozu tekrar düzenlenmelidir. Emzirme döneminde de bebeğin yeterli tiroid hormonu üretebilmesi için annenin yeterli miktarlarda iyot tüketmesi gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir